WET GOED VERHUURDERSCHAP

W voor Wonen heeft dit document opgesteld teneinde te voldoen aan de Wet Goed Verhuurderschap en de Regeling Goed Verhuurderschap. W voor Wonen informeert huurder bij deze over de volgende onderwerpen. 


W voor Wonen verklaart zich te houden aan onderstaande:

W voor Wonen zal de woningzoekende niet discrimineren.

W voor Wonen zal de huurder niet bedreigen of bang maken.

W voor Wonen zal maximaal 2 maanden kale huur aan borg vragen.

W voor Wonen zal een schriftelijk huurcontract maken.

W voor Wonen zal geen bemiddelingskosten aan de huurder vragen.


Rechten & plichten

a) W voor Wonen wijst huurder op de volgende beknopte en niet-limitatieve opsomming van diens mogelijke rechten en plichten, welke deels – voor zover relevant – in de huurovereenkomst nader zijn uitgewerkt: 


Rechten

  • Huurder kan recht hebben op een bepaalde vorm van huurbescherming. De mate waarin daarvan sprake is, is afhankelijk van het soort huurovereenkomst dat partijen zijn overeengekomen;
  • Huurder kan recht hebben op een bepaalde vorm van huurprijsbescherming. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer sprake is van de verhuur van een sociale huurwoning, kamer, woonwagen of woonwagenstandplaats; 
  • Huurder heeft in beginsel recht op huurgenot; 
  • Huurder kan mogelijk aanspraak maken op huurtoeslag; 


Plichten

  • Huurder moet tijdig de verschuldigde huur betalen;
  • Huurder moet het gehuurde gebruiken als goed huurder; 


W voor Wonen wijst huurder ter informatie aanvullend op de volgende website van de Rijksoverheid: 


https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/woning-huren/vraag-en-antwoord/welke-rechten-en-plichten-heb-ik-als-huurder 


Contactpunt

b) De contactgegevens van het contactpunt, waar de huurder terecht kan bij zaken die het gehuurde betreffen, zijn als volgt:



Gemeentelijk meldpunt

c) De contactgegevens van het gemeentelijke meldpunt, waar klachten over ongewenst verhuurgedrag kunnen worden gemeld, zijn als volgt: 



Kleine herstellingen

d) Huurder heeft de mogelijkheid om zich te wenden tot verhuurder in het geval van gebreken aan de woon- of verblijfsruimte, tenzij er sprake is van kleine herstellingen die de huurder zelf dient te herstellen. Voor de vraag wat onder kleine herstellingen kan worden verstaan, verwijst verhuurder huurder ter indicatie naar het ‘Besluit kleine herstellingen’:



In dit Besluit staat een niet-limitatieve lijst van herstellingen die in ieder geval voor rekening van de huurder komen. 


Mogelijkheden Huurcommissie en/of kantonrechter 

e) W voor Wonen wijst huurder naar de volgende website van de Huurcommissie voor een overzicht van de eventuele mogelijkheden die huurder heeft om zich te wenden tot de Huurcommissie: 



Verder kunnen huurders zich in bepaalde gevallen tot de kantonrechter wenden, waarbij verhuurder opmerkt dat sprake is van een zekere overlap met de procedures bij de Huurcommissie. Voor een overzicht van deze mogelijkheden verwijst verhuurder naar de volgende websites van de Rechtspraak: 



Nb. Zoals vermeld, heeft W voor Wonen dit document opgesteld teneinde te voldoen aan de Wet Goed Verhuurderschap en de Regeling Goed Verhuurderschap. W voor Wonen heeft dit met zorg gedaan en daarbij getracht op een zo goed mogelijke en transparante wijze invulling te gaan aan de op hem rustende verplichting daartoe. Mede vanwege de omstandigheid dat de regelgeving waarop dit document is gebaseerd volledig nieuw is, merkt verhuurder op dat het zo zou kunnen zijn dat op enig moment zal blijken dat op basis van voortschrijdend inzicht het document aanpassing behoeft. Niet uitgesloten kan immers worden dat bijvoorbeeld de rechterlijke macht ter zake een bepaald onderwerp een andere interpretatie heeft van de informatie die aan de huurder moet worden verschaft. 


Verder is van belang dat W voor Wonen in het document meermaals heeft verwezen naar de door de Rijksoverheid ter beschikking gestelde websites. W voor Wonen hecht eraan om huurder erop te wijzen dat niet per definitie van de juistheid van de informatie van deze websites kan worden uitgegaan. Het huurrecht is een uitgebreid en gecompliceerd stelsel van regels, dat met regelmaat aan verandering onderhevig is. De op de websites verschafte informatie kan daardoor op bepaalde vlakken verouderd zijn dan wel te weinig rekening houden met bepaalde wettelijke nuances en uitzonderingen. De websites bevatten voorts een bepaalde interpretatie van de wetgeving, die waarschijnlijk niet in alle gevallen zal stroken met de interpretatie van de Huurcommissie of rechterlijke macht. Bij die interpretatie is bovendien niet altijd rekening gehouden met de tussen W voor Wonen en huurder gemaakte afspraken en/of de specifieke omstandigheden van een bepaald geval. 

Share by: